Přemýšlíte o koupi štěňátka a nemůžete se rozhodnout, zda koupit štěně s PP nebo bez papírů?

Potom je dobré si uvědomit, co tzv. průkaz původu vlastně znamená. Bohužel si hodně lidí myslí, že je to jen jakýsi nadstandard, pokud by se psem chtěli jezdit na výstavy nebo zkoušky z výkonu. To je ovšem to nejméně podstatné.



Průkaz původu štěněte Vám dokazuje, že Vámi kupované štěně je opravdu čistokrevný labrador. Jeho rodiče museli prokázat, že standardu plemene odpovídají vzhledem i povahou a museli projít vyšetřením kloubů. Čím dál více chovatelů má dnes psy otestované i na jiné geneticky podmíněné nemoci.
 
Pokud mají rodiče průkaz původu, ale štěňata průkaz nemají, není to útěcha, že štěňátka jsou jistě čistokrevná, a to přece stačí. Rodiče totiž nebyli z nějakého důvodu uchovněni. Sdělení typu "Na výstavy nebo zkoušky nemáme čas" by Vás neměly uklidnit. Mohla to být vážná zdravotní vada nebo odchylka povahy. Pokud ani rodiče průkaz původu nemají, pak už není jistota vůbec žádná. V těchto případech nemůžete vědět, zda Vám vyroste pes zdravý nebo má skryté vady. Jestli bude mít vyrovnanou povahu labradora a nebo vás později nemile překvapí.

Pořizovací cena psa je v porovnání s výší výdajů během celého jeho života zanedbatelná. Proto dobře zvažte, zda Vám rizika u psů bez PP stojí za to. V dnešní rychlé době ovládané ekonomikou si však dobře prověřte stanice, ze které si chcete psa vzít. Bohužel ne každý se k chovu staví s pokorou a zodpovědností a psy množí podle toho, jak blízko či daleko je krycí pes, a nad kombinací rodokmenů, typů feny a psa a jejich povah moc nepřemýšlí.

Navíc, dobrý chovatel psů s průkazem původu Vám rád poradí s chovem, výživou i výcvikem.

 

zpět